Изпълняващата длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева днес обяви, че Цветан

...
Изпълняващата длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева днес обяви, че Цветан
Коментари Харесай

Нова атака към невъзстановения шеф на Сметната палата: дават го на прокурор

Изпълняващата длъжността ръководител на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева през днешния ден разгласи, че Цветан Цветков е ощетил с към 3 млн. лева. институцията. Цветков е някогашният ръководител на регулатора, чието освобождение от поста му беше оповестено от Конституционния съд за нелегално, той обаче не съумя дори да влезе в Сметната палата преди седмица.

Малко преди този момент Народното събрание тихомълком удостовери освобождението му поради изминал мандат, както и утвърди на поста Грънчарова-Кожарева до избирането на нов ръководител. След следващия тур на неофициалните ангажименти сред некоалиционните сътрудници ГЕРБ и ПП-ДБ Сметната палата би трябвало да отиде при партията на Бойко Борисов, тя към този момент и предложи претендент - Димитър Главчев.

Същевременно президентът Румен Радев даде още веднъж на Конституционен съд последната законодателна смяна на Народно събрание за Сметната палата.

На този декор се появи и изказването на краткотрайната председателка, която заяви за сигнал, подаден към прокуратурата, за " смущаваща " по думите ѝ сделка за административната постройка на палатата на улица " Екзарх Йосиф " 37 в София. Тя се базира на документи, открити в правната дирекция, съгласно които някогашният ръководител Цветан Цветков е подписал съглашение, което буди подозрение, че е неизгодно за институцията. По този метод Сметната палата е ощетена с към 3 млн. лева, посочи тя.

Според краткотрайната шефка Цветков се е съгласил да заплати обезщетение на лица, водещи против Палатата дело за стотици хиляди левове и в същото време е отказал да продължи друго дело на институцията против същите лица. Тя изясни, че парите са дължими от тях на Сметната палата за осъществен от нея ремонт на постройката, в която са били съсобственици. Впоследствие Цветков е платил на тези лица и над 800 000 лв., с цел да придобие Сметната палата каузи им от административната постройка на институцията. 

За случая е сезирана прокуратурата, която би трябвало да реши дали има данни за осъществено закононарушение.

На въпрос за какво в този момент излиза информацията за ощетяването на институцията от предходния й началник, Грънчарова изясни, че въпросът не е бил предпочитан за администрацията й и че чак в този момент се разполага с цялостния набор от документи за него.

Тя заяви и за забавени 57 одитни отчета, за които обаче не упреквала някогашният ръководител Цветков, а неналичието на по-добра организация на работата. 16 от тези отчети са прекъснати, заради изгубена новост.

" Несъстоятелни и нелепи изказвания. Привидно това наподобява като лична офанзива против мен като ръководител на Сметната палата, тъй като по силата на решение на Конституционен съд аз и сега съм ръководител, само че не ме позволяват да извършвам своите компетенции. Но всъщност истинската цел на това е да не се допусне жителите да знаят какво действително се е случило в Сметната палата през тези 6 месеца. Казва се, че са осъществени одити, само че какви са те? От жителите се крие какво са установили тези одити. Дали са установили законосъобразно ръководство на обществените запаси, или - не? За това се мълчи. Има ли одити, които са обездвижени? И това не знаем също. Има ли прекъснати преписки? "

Това беше реакцията на Цветков пред

Казусът със собствеността на постройката от десетилетия.

Това напомни през днешния ден и Цветков.

Според неговите пояснения постройката е издигната върху парцел, благосъстоятелност на български жители от еврейски генезис, емигрирали след 9 септември 1944 година в Съединени американски щати, а техните наследници към този момент са американски жители. Предявените от тях искания са за обезщетение и към 20 години се водят каузи. Съдът е постановил, че тези наследници на притежателите на парцела са съсобственици на постройката на Сметната палата:

" Около 6% е тяхната съсобственост. Преценихме, че вместо да се водят безкрайни каузи, които гълтам доста средства за такси, е по-добре да се реализира конвенция, за която информирахме финансовото министерство. Уточнихме параметрите на спогодбата с юриста на съсобствениците и с решение и разпореждане на Министерски съвет беше предоставена нужната сума, която да изплатим. ... Радвам се, че са сезирали прокуратурата, тъй като тя освен ще откри по неоспорим метод, че това е една конвенция в полза на българската страна и на българските жители, само че ще откри, че са избегнати репутационни вреди на България в интернационален проект ", твърди той.

Става дума за законова конвенция, която е разисквана и съгласувана с Министерския съвет, с Министерството на финансите и с Министерство на регионалното развитие:

" Сградата на Сметната палата на улица " Екзарх Йосиф " 37 е публична държавна собственост и аз не мога да се заповядвам еднолично с нея ".

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР